Daca la finele sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea Com Luncavița a deschis o puternica colaborare cu Franta, realizandu-se primul sistem modern de alimentare cu apa din Dobrogea, dupa aproape un secol, relatiile s-au reactivat datorita descoperirilor arheologice din acelasi punct unde in 1910 era realizat drenajul izvoarelor padurii care trimitea apa in comuna.
Parca cineva a vrut ca relatiile intrerupte atata timp sa reinvie din acelasi loc Cetatuia-Casa de apa;Cetatuia-locuire neolitica-monument arheologic. Astfel in 1996, cercetatorul Micu Cristian de la ICEM Tulcea inpreuna cu doi studenti ai facultatii de istorie Ovidius din Constanta, au deschis santierul arheologic Cetatuia. Din anul urmator si pana in prezent, colaboram cu o misiune franceza condusa de cercetatorul Michelle Maille care anul acesta a sarbatorit 8 ani de colaborare continua.
De la arheologie, relatiile de colaborare s-au extins si in alte domenii, francezii dorind alaturi de luncaviteni sa continue relatiile, mai ales ca ele au radacini inca din sec al XIX-lea. In viitor autoritatile locale din Luncavița vor incheia un accord de infratire cu cele din Toulouse, pentru a duce relatiile de colaborare pe trepte cat mai inalte.