Site Oficial Comuna Luncavita judetul Tulcea Site Oficial Comuna Luncavita judetul Tulcea
Comuna Luncavita
Comuna Luncavita
  Despre Luncaviţa
Legislație 
Conducere 
Organizare 
Programe și strategii 
Rapoarte și studii 
1. Prezentarea Comunei 
2. Societatea și cultura 
3. Mediul Instituțional Local 
4. Economia 
5. Analiza SWOT a comunei Luncavița 
6. Strategia de dezvoltare 2012-2016 
7. Strategia de dezvoltare 2014-2020 
8. Luncavița in imagini 
  Jurnal de activități
Activități sportive 
Activități sportive 2023 
Activități sportive 2024 
Anunțuri utile 
Comunitate 
Cultură, religie și tradiție 
Educație 
Evenimente 
Proiecte 
Serviciul Social 
Modernizări, Reabiliatări, Asfaltări 
Sănătate 
Codul Etic al Consiliului de Administratie al UPL
Organigrama societatii UPL
Planul de administrare pentru perioada 2023 - 2027
Situatii Financiare 2023
Situatii Financiare 2022
Situatii Financiare 2021
Raport de activitate 2023
Raport de activitate 2022
Raport de activitate 2021
UPDATE Luncavita Rezervor apă 200mc, gresie trapeză Rachelu, sprijiniri maluri prin piatra
Arhiva articole si informatii
  Informații de interes public
Solicitare Infomații. Legislație 
Buletinul Informativ Legea 544/2001 
Buget din toate sursele de venit 
Bilanturi contabile 
Achiziții publice 
Formulare tipizate și online 
  Transparența decizională și liberul acces la informațiile de interes public
ANAF 
Comunicări către SC UPL SRL 
Impozite și Taxe Locale 
Proiecte în implementare 
Proiecte supuse dezbaterii 
Bugetul Comunei Luncavița 
Comunicarea actelor fiscale 
Comunicarea Anunțurilor Publice 
Declarația de aderare la valorile fundamentale 
Dispozitiile primarului 
Organigrama 
Parteneri 
Proiecte realizate 
Servicul de Voluntariat pentru Situații de Urgență 
Stare civilă 
S.P.C.L.E.P. 
Urbanism 
Vânzări terenuri agricole 
  Comunitate
Cultura si traditii 
Educatie Europeana 
Invatamant 
Persoane Juridice 
Sănătate 
Sport 
Viata sociala 
Viata spirituala 
Organizatii in comuna 
Cetateni de onoare 
  Consiliul Local
Membrii Consiliului Local 
  Hotărâri de consiliu
Hotărâri 2004-2008 
Hotărâri 2008-2012 
Hotărâri 2012-2016 
Hotărâri 2017-2020 
Hotărâri 2021-2025 
  Declarații de avere și interese
Declarații aleși locali 
Declarații personal Primărie 
Declarații personal Utilități Publice 
  Info utile
Agenția Națională Antidrog 
Linkuri utile 
Turism & imprejurimi 
Evenimente 
Campionii Educației Digitale 
Evenimentele lunii iunie 2014 
  Utilităţi Publice Luncaviţa
Anunțuri publice 
Obligațiile Întreprinderii Publice 
Raportări anuale 
Situații financiare 
Codul Etic al Consiliului de Administratie al UPL 
Organigrama societatii UPL 
Orgranigrama SC UPL SRL 
Planul de administrare pentru perioada 2023 - 2027 
Contact
Informații de contact
Harta Comunei
Harta Site web
Alte informatii
GDPR - Protecția datelor personale


plateste online taxe impozite si amenzi
Achizitionare online Permise de pescuit si Permise de acces in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii
eXTReMe Trackerplateste online taxe impozite si amenzi

Informații și documente oficiale ale Comunei Luncavița

Informații și documente oficiale ale Comunei Luncavița puteți găsi în Monitorul Oficial Local, la link-ul https://emol.ro/luncavita-tl sau accesând legăturile din partea din dreapta paginii
Informațiile Biroului Electoral de Circumscriptie Comunală Luncavița, se regăsesc în Monitorul Oficial Local în secțiunea Alte documente

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009 Stimați cetățeni ai Comunei Luncavița, onorați și venerabili veterani de război, distinși invitați, dragi elevi, HRISTOS S-A îNĂLȚAT! Este o zi fundamentală pentru creștini și creștinism deoarece înălțarea Domnului Iisus Hristos reprezintă unul din stâlpii de susținere dumnezeiască a Bisericii, sau apogeul, finalul Adevărului Biblic al învierii! Pentru noi, românii, această zi împlete
Tipărește

Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009

îNĂLȚAREA DOMNULUI


Stimați cetățeni ai Comunei Luncavița, onorați și venerabili veterani de război, distinși invitați, dragi elevi,
HRISTOS S-A îNĂLȚAT!


Este o zi fundamentală pentru creștini și creștinism deoarece înălțarea Domnului Iisus Hristos reprezintă unul din stâlpii de susținere dumnezeiască a Bisericii, sau apogeul, finalul Adevărului Biblic al învierii! Pentru noi, românii, această zi împletește jertfa Mântuitorului pentru oameni cu jertfa eroilor neamului pentru patrie!

Ziua Eroilor Neamului Românesc; Ziua sângelui scurs pentru libertate sau eliberare; Ziua suferințelor adunate în veacuri de asupriri; Ziua bocetului mamelor, al țipătului soțiilor și al lacrimilor curate și nevinovate ale copiilor; Ziua celor care trăiesc datorită sacrificiului celor care au murit; Ziua în care ne reamintim că ”eroi au fost, eroi sunt încă” ! Ziua în care emoțiile și trăirile sunt foarte mari, dar sunt de înțeles!

Dar cine sunt eroii stimați cetățeni?, de unde vin ei și încotro se duc?, Luncavița, comuna noastră, este născătoare de eroi?, avem noi cu ce ne mândri?, avem pe cine comemora? avem de la cine învăța?

Răspunsul la aceste întrebări este unul singur! DA! Din toate inimile un DA plin de adevăr! Avem eroi de seamă care au făcut și fac cinste întreg neamului românesc! Suntem fii, nepoți sau strănepoți de mari eroi! Și mai mult decât atât, sau ca o continuitate firească, dar de onoare, a jertfei înaintașilor noștri, se nasc în continuare eroi, fii ai Comunei Luncavița!

în această zi poate mai mult decât oricând, sau poate prea târziu, însă mai bine decât niciodată, apreciem într-un mod aparte eroii comunei noastre. Faptele de onoare, de jertfă, se recompensează de către cei cărora le-au fost dedicate, adică de noi, cu fapte de recunoștință. Acest monument a fost dezvelit, sau sfințit, în anul 1929, adică la 10 ani de la terminarea primului război mondial. El a fost construit de cetățenii Comunei Luncavița, prin Primăria Comunei Luncavița, ca drept recunoștință celor care s-au jertfit sau au luptat pentru patrie în prima conflagrație mondială. Peste exact 10 ani, în 1939, izbucnea al doilea război mondial, de o forță și amploare mult mai mare decât primul, iar monumentul nostru devenea simbol al luptei pentru apărarea țării, a pământurilor natale, a casei și familiei. Numărul participanților din comuna Luncavița a crescut și el în raport cu imensitatea războiului. Astfel, dacă în primul război mondial, comuna a participat cu aproape 140 de persoane, din care au murit aproximativ 60, în al doilea mare război peste 600 de cetățeni din Luncavița și Rachelu au îmbrăcat haina militară din care mai bine de 350 au căzut pe câmpul de luptă. Majoritatea tineri și foarte tineri, țărani sau intelectuali, dar cu toții fii ai comunei noastre, au umplut câmpurile de luptă ale celor mai mari bătălii ale omenirii! Suntem îndurerați, dar mândri totodată, că în istoria războaielor lumii și Luncavița, prin părinții, bunicii sau străbunicii noștri, a scris cu sânge numeroase și nemuritoare pagini, din Odessa sau Stalingrad și până în Munții Tatra!

Chiar dacă în jurul nostru timpul, sau oamenii au schimbat lucrurile sau formele, singurul care a rezistat este tot acest Monument al Eroilor. Jertfa a dăinuit și a triumfat în fața tuturor ororilor, a regimurilor totalitare, comuniste, a calamităților, a exproprierilor, a suferințelor, sau a umilințelor! Acest monument este martorul tăcut al istoriei zbuciumate a comunei noastre în ultima sută de ani. Cine înțelege extraordinarele fapte care au avut loc, cine înțelege cu sufletul crudele realități ale acelor vremuri, poate auzi, închizând ochii și aplecând urechea pe aceste pietre, care par reci, (poate auzi) bocetul mamelor, țipătul soțiilor sau poate simți lacrimile curate și nevinovate ale copiilor!

în aceste zile în care am pregătit sărbătorirea Zilei Eroilor (și aici țin să apreciez sprijinul acordat de Școala Luncavița, în special sub coordonarea d-nei director Ana Arcuș, și nu în ultimul rând sprijinul dumneavoastră, celor care au răspuns afirmativ solicitărilor noastre în a aduna cât mai multe informații despre eroii noștri), în aceste zile, am fost martorul unor mari suferințe care au fost trăite aici, în Luncavița, am trăit preț de câteva clipe alături de durerile celor încă afectați de ororile războiului. Și chiar dacă este foarte greu să simți măcar o părticică din oceanul de lacrimi care au curs, totuși sunt onorat și împlinit totodată, că am putut să înțeleg și să privesc războiul sau jertfa și din alte unghere pe care nu le simțeam în profunzimea lor! Doare extraordinar de mult lacrima unei bătrâne care povestește despre moartea tatălui ei, pe care nu l-a cunoscut, dar pe care l-a simțit alături întreaga viața, care i-a dat de sus putere mamei rămasă singură cu trei, sau patru, sau cinci sau chiar mai mulți copii. Te sfâșie când asculți despre cum mama își apăra atât copiii în beciuri, sau alte adăposturi, de avioane și în același timp avea grijă și de carul cu boi care îi rămăsese singura sursă de hrană! E crunt să auzi glasul tremurat de copil care întreabă unde e tata pe toți cei care se întorceau de pe front, cum la fel de înfricoșătoare sunt poveștile de pe câmpurile de luptă sau din lagărele din prizonierat!

NU avem cum să înțelegem eroismul, dacă nu cunoaștem aceste impresionante fapte în totalitatea lor! NU putem înțelege jertfa, dacă nu privim toate consecințele ei! Lupta de pe front sau moartea de pe front, trebuie asociată cu drama, sărăcia, sau lupta pentru supraviețuire de acasă!

Toate acestea dau naștere Zilei Eroilor stimați cetățeni! Ele sunt născute din datoria supremă de apărare a patriei! Nu este nici o diferență între războaie, iar cei care participă la ele își servesc patria, indiferent că au făcuto acum mulți ani la Turtucaia în Bulgaria, la Odessa sau Stalingrad în Rusia, prin Munții Tatra în Cehoslovacia, sau în zilele noastre la Kandahar în Afganistan, la Basra în Irak, sau la Mitrovița în Kosovo!

Stimați cetățeni ai Comunei Luncavița, stimați invitați, dragi elevi, a venit din nou momentul să ne exprimăm recunoștința față de eroii - fiii și fiicele Comunei Luncavița! Din păcate patria nu a fost nici atunci și nici acum recunoscătoare pe măsura faptelor eroilor! Poate mai mult decât noi toți, veteranii de război, sau familiile militarilor căzuți în război, trebuiau recompensate cu mult mai mult decât s-a făcut și se face! Să sperăm că viitorul va recunoaște totalitatea drepturilor care se cuvin eroului român!

Aprecierea pe care astăzi o dedicăm Eroilor Comunei Luncavița, este una simbolică însă are valoare sufletească inestimabilă pentru cei care au înțeles sau vor înțelege pilda jertfei supreme, pentru cei care aud și simt pietrele acestui Monument. Astfel, în urma notei de fundamentare a Primarului Comunei Luncavița, prin Hotărârea nr. 29/19.05.2009, Consiliul Local al Comunei Luncavița acordă:

-DIPLOMĂ DE RECUNOȘTINȚĂ POST MORTEM pentru marele merit de apărare a Patriei, tuturor cetățenilor Comunei Luncavița care au luptat în cele două războaie mondiale, conform Anexei 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre!

Aici, sunt afișate peste 600 nume de cetățeni din Comuna Luncavița care au luptat în cele două războaie mondiale. Mulți dintre ei au murit în marile bătălii și alții s-au întors acasă. Toți sunt eroi și toți vor fi înscriși pe plăci de marmură care vor fi atașate acestui Monument și care vor fi dezvelite, dacă ne ajută Dumnezeu, anul viitor în 2010, tot de înălțarea Domnului și de Ziua Eroilor. Desigur, este posibil ca pe aceste liste să fie omiși fără voie unii dintre eroi, dar ele vor fi afișate tot anul la Primăria Luncavița, iar dumneavoastră puteți să le consultați și să aduceți adăugiri pentru ca toți eroii comunei să fie gravați pentru eternitate în piatra Monumentului nostru.

-Timpul își lăsă întotdeauna amprenta asupra oamenilor. Din păcate numărul veteranilor de război scade de la an la an sau chiar de la clipă la clipă. Cu regret în suflet la începutul lunii mai, în toată comuna mai trăiau doar 6 veterani de război, toți din Luncavița. Din păcate, Dumnezeu chiar zilele trecute a luat dintre noi pe veteranul Neculai Gheorghe (Șopu, așa cum este cunoscut), rămânând în viață doar 5 eroi din al doilea război mondial. Pentru ei, bucurându-ne că încă îi mai putem privi și asculta, că mai putem scoate din gândurile lor îmbătrânite groaznicele imagini ale războiului, dar mari fapte de vitejie, adevărate pilde pentru viitorul nostru și al copiilor noștri, Consiliul Local al Comunei Luncavița acordă DIPLOMĂ DE RECUNOȘTINȚĂ pentru marele merit de apărare a Patriei, veteranilor de război:
o NECULAI GHEORGHE
o IVAN STOICA (cel mai în vârstă cetățean al Comunei Luncavița 98 de ani)
o GHEORGHE CHIRACU
o GHEORGHE VLAD
o PANAIT MITACHE
o ION MIHALACHE

Așa cum am spus la început, DA!, ca o continuitate firească, dar de onoare, a jertfei înaintașilor noștri, se nasc în continuare eroi, fii ai Comunei Luncavița! Suntem mândri că avem printre noi și tineri eroi, tineri care sunt exemplul cel mai elocvent că Luncavița a dispus și dispune de oameni de onoare! Tineri care au aceiași vârstă ca bunicii și străbunicii lor atunci când aceștia au luptat și au murit pe front! Tineri care și-au pus viața în pericol sau au fost chiar la un pas de moarte, pentru a servi patria!

- Astfel, Consiliul Local al Comunei Luncavița acordă DIPLOMĂ DE RECUNOȘTINȚĂ pentru marele merit de apărare a Patriei, fiilor și fiicelor Comunei Luncavița care au participat la operațiunile militare din: Irak, Afganistan și Kosovo:
o MONICA ONCEANU (asistent medical la spitalul militar din Irak, unde a participat la tratarea, la salvarea, răniților de pe linia frontului)
o MIHAI SBUGHEA (plutonier major - în Afganistan, care a trecut la un mic pas pe lângă moarte, trecând cu tabul peste o mină. A fost rănit la mână și operat la spitalul NATO din Germania)
o NICOLAE CHITARU (maistru militar - în Afganistan)
o SĂNDEL BERECHET(caporal- în Kosovo)
o GABRIEL SARĂU (caporal- în Kosovo)
o MARINCAȘ IONUȚ (caporal- în Kosovo)

Stimați cetățeni, va doresc un an bun, iar această zi sfântă să-l facă mai puțin împovărat de greutăți și de criza economică mondială care ne afectează destul de grav! Să cinstim cu toții jertfa eroilor noștri, a părinților, a bunicilor și străbunicilor noștri, să ne bucurăm de cântecele copiilor și să ascultăm sfaturile profesorilor și preoților! Și nu în ultimul rând, vă aștept duminică, pe 28 iunie cu o zi înainte de Sfinții Petru și Pavel, pe terenul de fotbal, pentru a petrece împreună ziua comunei noastre, Sărbătoarea Teilor la Luncavița, pentru că indiferent de probleme, crize, dureri, sufletul omului poate fi tratat și prin păstrarea tradițiilor!

Hristos s-a înălțat!

Cu deosebit respect,
Ștefan Ilie
Primarul Comunei LuncavițaPublicat la 29 Mai 2009 | 5103 citiri
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI
Cultura si traditii

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009
îNĂLȚAREA DOMNULUI


Ultimele informatii publicate


Guvernare transparenta, Deschisa si Participativa


plateste online taxe impozite si amenzi
Harta Comunei Luncavita
Sistemul de Informatii Schengen II 2013

Toate drepturile sunt rezervate de Primaria Luncavita © 2007-2024 ÷ Confidentialitate & GDPR ÷
Realizare site Curs DPO Kit GDPR