Informații și documente oficiale ale Comunei Luncavița
Informații și documente oficiale ale Comunei Luncavița puteți găsi în Monitorul Oficial Local, la link-ul
https://emol.ro/luncavita-tl sau accesând legăturile din partea din dreapta paginii
Informațiile Biroului Electoral de Circumscriptie Comunală Luncavița, se regăsesc în Monitorul Oficial Local în secțiunea Alte documente
Sărbătoarea Moșoaielor. Crăciunul la Luncavița 2012
Decembrie vine la Luncavița din cele mai vechi timpuri, lăsănd o amprentă intrată în genele și săngele fiecărui cetățean fie el adult sau copil.
Luncavița trezește în decembrie tradiția, prezentul și viitorul. Luncavița trăiește în decembrie alături de simbolurile ei cele mai de preț, care renasc mereu, în casele ei, pline de freamăt, bucurie, rude, miro
Sărbătoarea Moșoaielor. Crăciunul la Luncavița 2012
Decembrie vine la Luncavița din cele mai vechi timpuri, lăsănd o amprentă intrată în genele și săngele fiecărui cetățean fie el adult sau copil.
Luncavița trezește în decembrie tradiția, prezentul și viitorul. Luncavița trăiește în decembrie alături de simbolurile ei cele mai de preț, care renasc mereu, în casele ei, pline de freamăt, bucurie, rude, miros de sarmale și plăcinte.
Moșoiul și Moșoicuța reprezintă cele mai arhaice forme ale creștinismului, alungătorii tuturor relelor și nenorocirilor, care încearcă să pună stăpănire pe sfărșitul anului și să contamineze noul an, care abia se zărește. Moșoiul are rolul de a ”curăța” sufletul de rău, de a primeni conștiințele noastre, și mai ales de a vesti și slăvi Nașterea Măntuitorului! Moșoiul apără și sfințește casa gospodarului, o pregătește atăt pentru Crăciun, dar și pentru Anul Nou. El este „moșul” casei, bătrănul ancestral, sfătuitorul, ocrotitorul, care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie!
Zgomotul produs de talanga moșoaielor e semnalul de start al sărbătorilor, ridică părul pe măini și ne face pielea de găină, aduce lacrima amintirii, bucuria prezentului și speranța viitorului, este marca noastră de identitate, a luncăvițeanului, în cele două sate în care acesta locuiește, Luncavița și Rachelu!
Luncavița se traduce în decembrie: MOȘOAIELE!
ÃŽn această lună, Ansamblul de Tradiții MOȘOAIELE al Comunei Luncavița va participa la importante festivaluri și concursuri naționale, fiind invitat de numeroase instituții publice sau televiziuni:
- 15 decembrie – Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Iarnă, Focșani, ediția a XII-a (CONSILIUL JUDEȚEAN VRANCEA)
- 16 decembrie – Concertul Tradițional „ÃŽncepem a colinda…”, București (SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE – Str. General Berthelot Nr. 60-64; TVR)
- 16 decembrie – Muzeul Satului, Centrul Național Romăn de Tradițiii și Obiceiuri
- 16 decembrie - Defilare - Piața Revoluției - Primăria Municipiului București
- 17 decembrie – Festivalul Național de Obiceiuri de Iarnă, Cumpăna, jud. Constanța
- 18 decembrie – Festivalul Județean de Colinde din Tulcea – Piața Civică, ora 13.00; (Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Baladele Deltei)
- 21, 22 decembrie: Măcin, Isaccea, Jijila, etc.
- 23 decembrie: Festivalul Național de Datini și Obiceiuri - Primăria Municipiului Galați - Consiliul Județean Galati
- 24 DECEMBRIE 2012 – AJUNUL CRĂCIUNULUI – SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR LA LUNCAVIȚA - CENTRUL COMUNEI LUNCAVIȚA
Doresc succes tinerilor din ansamblul nostru drag și îi asigurăm că suntem măndri de ei!
Tradiția este parte a sufletului nostru!
Ștefan ILIE